A gyűjtemény

 

 

 

 

Zeneszekrények Televíziók Lemezjátszók Hangszórók Magnetofonok Katonai készülékek Rádiótechnika Plakátok

 

 

RÁDIÓ-VEVŐKÉSZÜLÉKEK

 

Amatőr rádiók Orion Philips Standard Telefunken Terta VT Vegyes készülékek Külföldi készülékek Reklámrádiók

 

 

 

A múlt hangjai

 

 

 

 

 

A gyűjtemény két generáció eredménye. Apa és fia, mindketten a rádiótechnika megszállottjaként hivatásuknak választották a rádiózást. Kezdődött a rádió megjelenésével és tart ma is, elindítva a harmadik generációt.  Kiállításunk technikatörténeti sorrendjét az első televízió vevőkészülékek bemutatásával zárjuk. Kezdetben „távolbalátó”-nak nevezték. Megjelenésével máris a színes képvisszaadás lett a cél, amit gyorsan meg is oldottak egy színezett üveglap beiktatásával a képernyő elé. Néhány tranzisztoros hordozható zsebrádió zárja a kiállítást. Időutazásunkon elindultunk a legelső telepes, hordozható rádióktól és elértünk a telepes, hordozható, de már tranzisztoros rádiókig. Első olvasatra nem történt változás, pedig ez a kevéske okozta a XX. század technikai forradalmát. Ami a közötte lévő alig ötven évben keletkezett, tette lehetővé az űrkorszak és számítástechnika világának elérését. Mindezt megismerhetjük a honlapon. A rádiók többsége restaurált, működőképes!

 

Mint ismeretes, a rádió feltalálása az olasz Guglielmo Marconi nevéhez fűződik. 1894-ben, Marconinak sikerült egy olyan szerkezetet összeállítania, amely Heinrich Hertz elektromos szikragenerátorát és a francia Eduard Branly találmányát a „koherer”-t, (a detektort) egyesíti. Marconi, padlás-szobájából ezzel a szerkezettel vezérelve szólaltatta meg a szomszéd szobában lévő csengőt. Ez a csengőhang jelezte egy új korszak kezdetét, a rádió feltalálását. Néhány fejlesztéssel teli évnek kellett eltelnie csupán és 1920-ban megindult a világ első, rendszeres rádióadása az amerikai Philadelphiában. Hirtelen elterjedésének köszönhetően behálózta a világot, 1925-ben már Magyarországon is rendszeres rádióadás kezdődhetett. Ekkor jelentek meg az adások vételére szolgáló első rádió vevőkészülékek. Kiállításunk, az 1920-as évektől megjelent készülékeket mutatja be, a televízió elterjedéséig, az 1960-as évekig bezárólag.

 

Láthatóak a kezdetleges detektoros, telepes és fejhallgatós rádiókészülékek, a technika fejlődését követő, már hangszórót is tartalmazó, hálózatról is üzemelő készülékek és a jelen kor emberének is kiváló hangzást biztosító nagyteljesítményű, szuper készülékek. Sok, azóta világhírűvé fejlődött rádió- és alkatrészgyár kezdte meg akkoriban termelését, mint a Philips, a Telefunken, az Orion, a Siemens, Tungsram stb. Mindegyik gyár készüléksorozatait bemutatja a kiállítás. Találkozhatunk a hangrögzítő készülékek különböző típusaival is. Magnetofonokkal, a drótos magnetofontól, a szalagos és sztereó magnetofonokig. A hanglemezek lejátszására alkalmas különböző gramofonokkal és lemezjátszókkal. A régi csúcstechnikát képviselő zeneszekrények széles választéka is látható. Néhány rádiókészülékből, csupán a kiállított darab található meg, legalábbis a gyűjtőnek még nem sikerült másik példányt találnia. Megismerkedhetünk a rádiók építőelemeivel, alkatrészeivel és kiállításunkat korabeli irodalmak, plakátok, reklámok teszik változatossá. Végigkövethetjük a hangszórók fejlődését is. A recsegő és alig hallható fejhallgatóktól, a lengőnyelves és selyem membrános hangszórókon keresztül, amit „hangosanbeszélőnek” neveztek, találkozhatunk a nagyteljesítményű gerjesztett és dinamikus hang-szórókkal is. Talán egyedi darab, a korát megelőző Philips gumimembrános hangszóró az 1930-as évekből, ami ma is kifogástalan hangot ad. A látogató számára felvételről, régi bakelitlemezek hangja szólal meg, többek között az 1902-ben felvett Tonhauser dallama.